Recepten

Cannelloni met kip en pompoen

Sinds ik een moestuin heb, ben ik steeds meer gaan koken met de ingrediënten die op dat moment bij het seizoen horen. Nu heb ik mijn moestuin al ruim zes jaar en ik vond hutspot en erwtensoep voorheen ook al beter smaken in de winter dan in de zomer, maar het hebben van een moestuin heeft mij wel bewuster gemaakt van wat je kunt eten in welk seizoen. Omdat in mijn kelder momenteel een flinke hoeveelheid pompoenen ligt opgestapeld, maak ik vandaag cannelloni, met pompoen.

Cannelloni zijn doorgaans een soort dikke buisjes, gemaakt van pastadeeg. Dat pastadeeg wordt dan weer gemaakt van durumtarwe, net als je spaghetti en tagliatelle. De oorsprong van cannelloni ligt in Italië en dat is natuurlijk niet heel verrassend. Al wordt dit gerecht in Spanje overigens ook heel graag gegeten. Cannelloni worden normaalgesproken voorgekookt en dan gevuld met vlees, vis of groenten. Ze worden dan in een ovenschaal gelegd, overgoten met bijvoorbeeld een bolognesesaus of bechamel, bestrooid met kaas en afgebakken in de oven.

Het vullen van cannelloni kan een tamelijk frustrerend karweitje zijn. Vroeger gebruikte in spuitzakken om voorzichtig de zachte deegbuisjes op te vullen, maar met net iets teveel druk, scheurt zo’n buisje open en voor je het weet, eet je ineens een heel ander soort pastagerecht.
Om het makkelijk te maken, kun je ook velletjes pastadeeg gebruiken, lasagnebladen bijvoorbeeld. Even laten wellen of voorkoken, vulling erin leggen, oprollen en in een ovenschaal leggen.

Dit is exact de wijze waarop ik vandaag mijn Cannelloni ga maken. Voor de vulling gebruik ik kippendijtjes en pompoen.

Ingrediënten:

  • 12 pastavellen
  • 300 gram kippendijfilet
  • 25 gram boter
  • 1 teentje knoflook
  • 6 gegrilde paprika’s
  • 25 gram bloem
  • 200 ml melk
  • 150 gram pompoen
  • 1 ui
  • 2 tomaten
  • 100 ml witte wijn
  • geraspte kaas
  • olijfolie
  • zout
  • peper

Extra benodigdheden:

  • Oven
  • Ovenschaal
  • Staafmixer
  • Stoofpan
  • Sauspan

Bereidingswijze:

Begin met snijden, snipperen en raspen. Snijd de pompoen en de kip in kleine blokjes, snipper de ui en rasp de twee tomaten.
Zet alles klaar in aparte kommetjes, zodat je zometeen heel makkelijk de vulling voor je cannelloni kunt maken.

Vul ondertussen de ovenschaal met heet water en leg hierin de pastavellen. Let op, want sommige soorten moeten echt even worden voorgekookt. Volg dus de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de pastavellen die je zelf gebruikt.

Verhit een scheut olijfolie in je stoofpan en bak hierin de pompoenblokjes en de ui. Voeg na tien minuten rustig pruttelen ook de kip toe aan de stoofpan en laat het geheel doorstoven tot de kipblokjes wit en gaar zijn.

Voeg nu de geraspte tomaten en de witte wijn toe. Roer alles goed door en laat het vervolgens nog een kwartier rustig pruttelen.

Snijd nu de gegrilde paprika’s in stukken en snipper het teentje knoflook. Verhit de boter in de sauspan en voeg vervolgens de paprika en de knoflook toe.

Laat het even rustig pruttelen en voeg vervolgens al roerend de bloem toe. Wanneer de bloem goed is opgenomen door de boter en er geen klontjes meer zijn, mag de melk erbij.

Blijf de inhoud van de sauspan verhitten en roer af en toe om. Uiteindelijk zal deze saus (roux) gaan binden.

Wanneer je saus dik genoeg is, mag de sauspan van het vuur. Pak nu je staafmixer en pureer de stukken paprika en knoflook tot een mooie, gladde massa.

Vul nu de pastavellen met het mengsel van pompoen en kip.

Rol de pasta op en leg je cannelloni netjes in rijtjes in een ovenschaal. Giet nu de saus over de cannelloni en bestrooi alles met geraspte kaas.

Verwarm je oven voor op honderdtachtig graden en bak de cannelloni ongeveer in twintig minuten mooi goudbruin.

Eet smakelijk!

Een foodie bij uitstek. een voorvechter van authentieke smaken en technieken. Hij heeft een enorme moestuin, fermenteert, weckt , droogt, kookt en bakt alles zelf. Hij gaat op zoek naar de oorsprong van gerechten en ingredienten en kookt het liefst buiten.

 150 Posts 40 Comments 240494 Views

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *