Het seizoen van de aardpeer

Een paar jaar geleden kwam ik ze tegen in de winkel waar ik veel van de zaden en plantjes voor in mijn moestuin koop; aardperen. Ik kocht er een paar en las me goed in. In een afgesloten bak in mijn moestuin, plantte ik een aantal wortels en sindsdien word ik elk najaar getrakteerd op steeds weer meer aardparen. Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken uit mijn gerechten.

Ik schreef al eerder een artikel over de oorsprong, herkomst en het gebruik van de aardpeer die ook wel door het leven gaat als ‘Jerusalem artisjok’, maar omdat ik deze groente nu ook steeds vaker tegenkom in bijvoorbeeld de supermarkt, leek het mij leuk om er nog een artikel aan te wijden en hopelijk de populariteit van deze supermakkelijke groente te stimuleren.

Via onderstaande link kom je terecht bij het artikel dat ik eerder schreef over de aardpeer. Daarin vind je de complete historie. Maar één weetje wil ik je toch niet onthouden en dat heeft van alles te maken met de verschillende namen van de aardpeer. De aardpeer is namelijk familie van de zonnebloem. Dit kun je herleiden wanneer je zoekt naar de Latijnse benaming (Helianthus) van dit gewas.
Dat verwantschap is overigens onmiskenbaar, want aardperen groeien onder de grond, maar het bovengrondse deel van deze plant wordt soms wel meters hoog en krijgt gele bloemen. Naast aardpeer mag je de knollen ook wel topinamboer, knolzonnebloem of dus Jeruzalem artisjok noemen. Vreemd genoeg heeft Jeruzalem helemaal niets met de oorsprong van de aardpeer te maken. Deze naam is waarschijnlijk niets meer dan een verbastering van de Italiaanse benaming (girasole articiocco, ofwel zonnebloem artisjok).

– Alles wat je wilt weten over de aardpeer

De smaak van de aardpeer doet overigens sterk denken aan de smaak van artisjokken, dus rondom dat gedeelte van de naam bestaat niet zo’n groot mysterie.

Momenteel staat de winter voor de deur, dan zijn de aardperen het lekkerst. Eigenlijk kun je ze eten na het eerste nachtje met temperaturen onder het vriespunt. Natuurlijk zijn de knollen voor die tijd ook al eetbaar, maar de vorst zorgt voor een nóg betere smaak. Wanneer je zelf nog geen aardperen in je tuin hebt, kun je in het vroege voorjaar ook een paar knollen in de grond stoppen. Zorg ervoor dat je ze plant in een afgebakend stuk van je tuin, want ze groeien heel snel en vermeerderen zich in een hoog tempo.

Ik begon met vier plantjes en heb momenteel genoeg aardperen om een heel weeshuis te voorzien van deze groente. Ik oogst wat ik nodig heb, want de knollen kunnen prima tegen de vorst. Laat een paar knollen zitten voor volgend seizoen en de rest gaat vanzelf.
Hieronder vind je een lijstje met links naar recepten met aardpeer die ik eerder op deze site publiceerde.

– Hazenpeper met aardpeerpuree

– Sliptong met aardpeer en gegrilde asperges

– Geroosterde aardpeer met ui en rozemarijn uit de oven

– Arroz meloso met eend, paddenstoelen en crème van aardpeer 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.