Spruitjes met kippendij uit de wok

In mijn moestuin staat dit jaar een indrukwekkende hoeveelheid spruitjes. Elk jaar stem ik de beplanting van mijn tuin af op basis van mijn eigen behoefte en natuurlijk op basis van wat goed groeit in het Nederlandse klimaat. Spruitjes zijn toch wel een persoonlijke favoriet. Maar wat kun je eigenlijk nog meer maken met spruitjes dan alleen maar de Hollandse klassiekers? Vandaag gaan mijn spruiten in de wok!

Spruitjes zijn eigenlijk een soort minikolen. Of om helemaal exact te zijn, het zijn de okselknoppen van een koolsoort genaamd ‘brassica oleracea gemmifera’ (Latijn) die we eten. Spruitjes worden al ontzettend lang geteeld en gegeten in het gebied rond de Middellandse Zee. In de Middeleeuwen is de teelt van spruitjes ook in het noorden van Europa begonnen. Wanneer precies is niet geheel duidelijk, maar volgens de geschiedenisboeken moet dit ergens tussen de vijfde en de dertiende eeuw zijn geweest.

Brussel?

Om wat voor reden dan ook, is de teelt van spruiten met name hard van start gegaan in de omgeving van Brussel. Om deze reden worden spruitjes wereldwijd in hun benaming nog steeds gelinkt aan Brussel. Even een lijstje:

Frans: Choux de Bruxelles
Engels: Brussels sprouts
Zuid-Afrikaans: Brusselspruit
Pools: brukselka
Italiaans: cavolini de Bruxelles
Spaans: coles de Bruselas
Turks: Brüksel lahanası
Zweeds: Brysselkål

Omdat spruitjes eigenlijk een piepkleine variant zijn van een kool, passen ze qua smaak ook goed in de Aziatische keuken. Om die reden ga ik vandaag de spruiten uit mijn moestuin met een Aziatische twist bereiden.

Ingrediënten:

 • 600 gram spruitjes
 • 4 kippendijen
 • 2 rode uien
 • 2 theelepels sesamzaad
 • 100ml sinaasappelsap
 • 100 ml sojasaus
 • 2 eetlepels suiker
 • olijfolie
 • peper
 • zout

Extra benodigdheden:

 • stoompan
 • wokpan
 • steelpan
 • kleine koekenpan

Bereidingswijze:

Om dit recept lekker veel smaak te geven, is het belangrijk om de kippendijen een paar uur vantevoren te marineren. Giet hiervoor het sinaasappelsap, de sojasaus en de suiker in de steelpan en verhit al roerende totdat de suiker is opgelost. Snijd de kippendijen in stukken en leg ze in een schaal. Giet hier de marinade overheen, dek de schaal af en plaats deze in de koelkast.

Maak de spruitjes schoon, doe ze in de stoompan en kook ze beetgaar. Dit duurt ongeveer zeven minuten. Zet ze daarna apart.

Rooster ondertussen de sesamzaadjes in de koekenpan tot ze goudbruin zijn. Dit gaat op een laag pitje en zonder toegevoegde olie.

Verwarm nu een scheut olijfolie in de wokpan en voeg de kippendijen toe. Bewaar de marinade. Bak op hoog vuur tot ze aan de buitenkant gaar zijn.

Snijd de rode uien in stukken en voeg deze toe aan de wokpan, draai nu het vuur lager en laat alles rustig doorbakken. Voeg nu ook de marinade toe aan de pan en laat alles nog tien minuten rustig doorkoken.

Nu mogen ook de spruitjes in de wokpan. Schep alles regelmatig om op middelhoog vuur.

Serveer de spruitjes in een grote schaal en besprenkel ze met het geroosterde sesamzaad.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.