Mijn eindeloze moestuinseizoen

Voor mijn gevoel stond ik een paar weken geleden nog aardbeien te plukken in mijn moestuin en nu is het ineens december. Nederland heeft natuurlijk een bijzondere zomer achter de rug waarin alles veel langer doorgroeide dan normaal, maar na zes jaar moestuinieren krijg ik het gevoel dat de periode waarin er niets in mijn tuin groeit, steeds korter wordt.

Toen ik begon met mijn moestuin had ik na het eerste seizoen toch minstens een maand of vier waarin er niets gebeurde. In de winter lag alles stil. In de daaropvolgende jaren ben ik natuurlijk gaan zoeken en puzzelen om de gewassen die ik verbouw, aan te passen aan mijn behoeften, maar ook aan de ligging en locatie van mijn tuin. Daarnaast ben ik mij ook gaan verdiepen in najaarsteelt, vroege teelt enzovoorts. Dit resulteert erin dat er momenteel eigenlijk nog steeds geen dag voorbij gaat, waarop ik niets uit mijn eigen moestuin eet.

Met de luxe van een kelder, eet ik momenteel bijvoorbeeld nog steeds aardappelen, uien en knoflook uit eigen tuin. Zelfs de appels van mijn appelbomen blijken prima houdbaar te zijn in de kelder. Maar naast deze zogenoemde bewaargewassen haal ik nog steeds bietjes, broccoli, bloemkool, spruiten, pastinaken, aardperen en wortelen uit de moestuin.

Daar waar ik vroeger dacht dat een moestuin iets voor alle seizoenen behalve de winter was, blijkt de winterstop steeds korter te worden.

Inmiddels ben ik de kweekbakjes alweer aan het voorbereiden op de eerste zaaironde voor het komende seizoen. De pepers en de ñora’s hebben namelijk een flinke voorsprong nodig voordat ze in het voorjaar naar de kas mogen verhuizen.

Ergens in de komende weken ga ik het teeltplan voor komend seizoen opstellen. Daarin bepaal ik als het ware hoeveel van welk gewas op welke plek in mijn tuin komt te staan. Omdat ik in de afgelopen jaren braaf zo’n schema heb opgesteld en omdat ik ze ook allemaal heb bewaard, kan ik precies zien waar ik komend jaar bijvoorbeeld mijn kolen moet planten en waar vooral niet. Ik zorg ervoor dat dezelfde gewassen in principe niet meer dan eens in de zes jaar terugkeren op hetzelfde stukje grond. Op deze manier voorkom ik voor een heel groot deel ziekten en plagen. Daarnaast moet de grond weer worden voorbereid op een nieuw seizoen vol hongerige groenteplantjes. Dus vanaf het vroege voorjaar mag ik weer starten met bemesten.

Dus voor iedereen die het niet erg vindt om ook midden in de winter bezig te zijn met tuinieren: maak een goede opzet, begin een moestuin en optimaliseer je teelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.