Kalettes een nieuwe groente

Eigenlijk ben ik fan van het authentieke. In mijn moestuin verbouw ik graag klassieke gewassen en ik kook graag authentieke gerechten. Dit wil niet zeggen dat ik nooit iets nieuws probeer, want met hoge regelmaat zet ik uitheemse gewassen in mijn tuin of kas. Maar in dit geval gaat het om een ‘nieuwe groente’. Het gaat om kalettes.

In het vroege voorjaar was ik in een Duits tuincentrum en in de enorme wand met moestuinzaden vond ik een zakje zaadjes voor een groente die ‘rosenkohl’ heette. Het zag er op het plaatje uit als een soort mini rodekooltjes die groeien aan de stam van de plant. Zoals spruitjes zegmaar.

Niet geschoten is altijd mis, dus ik kocht een zakje rosenkohl zaadjes. Thuis zaaide ik ze voor in een bak op de vensterbank en een paar weken later plantte ik mijn rosenkohlen uit in de moestuin.
Maar wat kon ik ermee? Ik zocht op internet en vond eigenlijk niets. Een Nederlandse naam had ik niet en onder de Duitse naam had ik ook geen resultaten.

Totdat ik afgelopen week over de groente-afdeling van de supermarkt liep en mijn mini-rodekool-spruiten tegenkwam in een mooi bakje, aangeprezen als ‘exclusieve groente’. Op het etiket stond de naam ‘Kalettes’ dus thuisgekomen ging ik direct op zoek en daar vond ik ze: de Kalettes.

Ineens bleken de zaadjes die ik uit Duitsland meenam een enorm verhaal te hebben. Als ik de zoekresultaten op internet moet geloven, heb ik namelijk de nieuwe supergroente gekocht en geteeld in mijn moestuin.

Ze gaan ook wel door het leven als boerenkoolspruitjes en dat is omdat de naam Kalettes een geregistreerde naam is, compleet met copyright en alles. Iemand is dus de rechtmatig eigenaar en uitvinder van deze groente.

Een aantal telers in Groot-Brittannië is vijftien jaar druk geweest om deze hybride-groente te ontwikkelen en perfectioneren. Ze werkten voor een zaadveredelaar genaamd Tozer Seeds en creëerden een natuurlijke hybride tussen boerenkool en spruitjes. Ik zat er dus zelf goed naast met mijn rode kool, maar ik was waarschijnlijk misleid door de rode bladnerf van de boerenkoolspruitjes of flower-sprouts zoals ze in Engeland ook wel worden genoemd.

In 2011 werden de Kalettes geïntroduceerd en sindsdien zijn er wereldwijd steeds meer telers die ook met deze nieuwe groente aan de slag gaan.

Superfood

Het streven van de uitvinders was om een groente te ontwikkelen die niet de harde bladnerf had van de boerenkool, maar ook minder bitter was dan reguliere spruitjes. Uiteindelijk zijn ze er blijkbaar in geslaagd, want Kalettes voldoen aan deze eisen. Bovendien bevatten deze kooltjes twee keer zoveel vitamine B6 en vitamine C als gewone spruitjes. Ideaal voor de liefhebbers van superfood, maar wat ik me op mijn beurt afvraag: is het ook lekker?

Daar ga ik je volgende week een antwoord op geven, want inmiddels zijn de bloemkoolspruiten, flower sprouts of Kalettes in mijn tuin klaar voor consumptie. Volgens de ontwikkelaar kun je er ontzettend veel mee: bakken, koken, grillen, stomen en zelfs rauw zijn ze eetbaar.

Momenteel ben ik nog licht kritisch, maar wellicht denk ik daar volgende week helemaal anders over. De zaden kun je inmiddels bij de meeste online zadenwinkels wel bestellen. Het is net als spruiten en boerenkool een wintergroente, dus de oogst vindt plaats tussen november en maart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.