Zeebaars, krieltjes en Kalettes

Onlangs schreef ik een artikel over Kalettes. Deze relatief nieuwe groente houdt het midden tussen spruitjes en boerenkool en wordt bestempeld als ‘superfood’. Afgelopen jaar zaaide, teelde en oogstte ik mijn eerste Kalettes en vandaag heb ik ze voor het eerst gegeten.

De zaadjes die ik ergens in maart in de grond stopte, kocht ik bij een tuincentrum in Duitsland. Ze groeiden daadwerkelijk als ‘kool’ en inmiddels staat er een flink aantal Kaletteplanten in mijn moestuin. Maar is het een blijvertje? Dat moet de smaak uitwijzen. Ik las er heel veel over. Van alles over de eigenschappen, teeltwijze, hoe ze zouden smaken en waarmee ik ze zou kunnen combineren op mijn bord.

Uiteindelijk viel mijn keuze op een combinatie met vis en aardappeltjes uit de oven. De Kalettes ga ik roerbakken en afmaken met een dressing waarin onder meer mosterd en appel is verwerkt.

Ingrediënten:

 • 1 zeebaars
 • 250 gram krieltjes of kleine aardappelen
 • 1 lichtzure appel
 • 1 rode ui
 • 350 gram Kalettes
 • 1 eetlepel scherpe mosterd
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 eetlepel balsamicoazijn
 • een paar plakjes citroen
 • dille
 • gedroogde munt
 • peper
 • zout

Extra benodigdheden:

 • wokpan
 • deksel voor de wokpan
 • oven
 • ovenschaal
 • kookpan

Bereidingswijze:

Ik maak alles met verse ingrediënten en de aardappelen die ik gebruik, zijn de kleinste exemplaren uit mijn moestuin. In mijn geval kook ik de aardappelen met schil en al. Wanneer ze gaar zijn, verwijder ik de schil. Jij kunt natuurlijk voor de eenvoudige variant kiezen en een zakje of pakje voorgekookte krieltjes in de supermarkt kopen. In dat geval kun je deze eerste stap dus overslaan.

Verwarm je oven voor op honderdtachtig graden en prepareer de zeebaars. Bij de visboer kocht ik een flink exemplaar en de goede man heeft ‘m al voor me schoongemaakt. Vul de buikholte met een paar schijfjes citroen en wat dille. Leg de zeebaars nu in de ovenschaal en verdeel de krieltjes in diezelfde ovenschaal, rondom de vis. Besprenkel de vis en de aardappelen met een beetje zout en olijfolie en plaats de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven. De zeebaars en krieltjes hebben ongeveer een half uur tot veertig minuten nodig om gaar te worden en een kleurtje te krijgen.

Schil de appel en snijd deze in hele kleine blokjes. Doe de appelblokjes in een mengkom en voeg hieraan de mosterd, balsamicoazijn en een beetje gedroogde munt toe. Meng alles goed en zet de kom apart.

Snipper de rode ui en fruit deze aan met een scheutje olijfolie in de wokpan. Wanneer de ui glazig is geworden, mag je de Kalettes toevoegen. Draai het vuur onder de wokpan laag en plaats een deksel op de wok. Laat de Kalettes 20 minuten rustig pruttelen en kijk in de tussentijd af en toe onder het deksel, roer alles goed om en voeg eventueel een scheutje water toe wanneer de inhoud van de wok te droog wordt.

Wanneer de vis klaar is, zullen de Kalettes inmiddels ook gaar zijn. Haal de zeebaars en krieltjes uit de oven, fileer de vis en verdeel deze samen met de aardappelen over de borden. Doe de inhoud van de wokpan in de mengkom met de appeldressing. Meng alles goed door en verdeel vervolgens ook over de borden.

Conclusie

Ik zou zeggen: eet smakelijk! Voor mij was dit een experiment, maar het pakte erg goed uit. In mijn zoektocht naar toepassingen van Kalettes in verschillende gerechten, kwam ik wat kritiek tegen over de milde smaak van de groente. Door de Kalettes te bereiden met een pittige en lichtzure mosterddressing, heeft de groente ineens heel veel smaak. In combinatie met de zeebaars waarin ik wat schijfjes citroen heb gebruikt, komt de lichtzure en frisse smaak mooi terug. Ik ben uitermate tevreden over de smaak, bereiding en toepassing van Kalettes. In de komende weken zal ik nog wat meer experimenteren met toepassingen voor deze groente, maar de kans is vrij groot dat ik binnenkort weer Kalettes ga voorzaaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.