Rode bietentaart met geitenkaas

Voor mij is het elk keer weer een uitdaging om het hele jaar door uit mijn moestuin te kunnen eten. Natuurlijk haal ik in het ene seizoen meer uit de tuin dan het andere, maar zelfs in de winter is er genoeg om op z’n minst elke dag één ingrediënt uit de moestuin op mijn bord te hebben. Zoals de bietjes die ik voor de taart gebruik.

Rode bieten kun je zaaien onder glas vanaf februari en je kunt doorgaan met zaaien tot juli. Wanneer je de bieten groot genoeg vindt, kun je ze oogsten, maar ik trek alleen uit de grond wat ik nodig heb, want zolang bieten in de grond staan, blijven ze goed. Ze kunnen maandenlang blijven staan, maar wanneer er strenge vorst komt, kun je ze beter oogsten, want daartegen zijn ze helaas niet bestand.

Dit jaar zijn mijn rode bieten uitstekend gelukt. Ze zijn mooi groot en stevig en de smaak is fantastisch. Eerder al maakte ik er chips van en ik pof ze ook graag in aluminiumfolie op de barbecue. Maar vandaag ga ik een rode bietentaart bakken, met geitenkaas en walnoten.

Ingrediënten:

 • 700 gram rode bieten
 • 200 gram geitenkaas
 • 5 eieren
 • 100 ml kookroom
 • 5 velletjes bladerdeeg
 • walnoten
 • tijm

Extra benodigdheden:

 • springvorm 24 cm
 • oven
 • bakpapier
 • keukenmachine of rasp
 • dunschiller
 • garde

Bereidingswijze:

Begin met de bietjes. Verwijder de schil met de dunschiller en rasp ze tot kleine sliertjes (julienne). Ik gebruik hiervoor een keukenmachine en daarmee is het in dertig seconden gebeurd. Wanneer je niet over een keukenmachine beschikt, kun je ook een handrasp gebruiken, maar pas hiermee wel op met je vingers.

Laat de geraspte bieten uitlekken op een stuk keukenrol en bekleed ondertussen de springvorm met bakpapier. Sla deze stap absoluut niet over, want zonder bakpapier zou het zomaar eens een puinhoop kunnen worden in je oven.

Bekleed de springvorm vervolgens met bladerdeeg en prik hier op de bodem met een vork gaatjes in. Zet de springvorm met alleen het bladerdeeg in je voorverwarmde oven van honderdtachtig graden.

Tik in de tussentijd de eieren in een mengkom en klop ze los met een garde. Voeg hieraan de kookroom en tijm toe, meng alles goed door en zet apart.

Na ongeveer vijf tot acht minuten mag de springvorm uit de oven. Het bladerdeeg is in de tussentijd een beetje harder geworden, waardoor je straks ook een krokante onderkant van je bietentaart krijgt. Verkruimel de geitenkaas door de geraspte rode biet, meng alles door en verdeel het over de springvorm.

Giet nu het eimengsel in de springvorm en verkruimel wat walnoten over het oppervlak van je taart. Schuif de bietentaart opnieuw de oven in en bak deze heerlijk gaar met een krokante bovenkant in ongeveer een uur.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.