Gegratineerde spruitjes uit eigen tuin

Januari loopt inmiddels op z’n eind en nog steeds zet ik graag met hoge regelmaat eten op tafel dat voor een groot deel uit mijn moestuin komt. Inmiddels kan ik stellen dat mijn experiment om het hele jaar door uit eigen tuin te kunnen eten, is geslaagd. Vandaag maak ik gegratineerde spruitjes.

Wanneer het vers moet zijn en dus niet een paar maanden in een weckpot of fermentatiepot mag hebben gestaan, wordt de keuze wel wat minder groot. In mijn moestuin groeit momenteel nog boerenkool, er staan nog bietjes, winterpenen, aardperen en dus spruitjes. Om niet elke week hetzelfde te eten, maar toch regelmatig iets uit eigen tuin te eten, ga ik wat creatiever te werk. Ik maak dus niet de klassieke, Hollandse, stukgekookte spruitjes, maar ik gratineer ze met een mengsel van kookroom, ei en geraspte kaas.

Ingredi├źnten:

 • 500 gram spruitjes
 • 250 ml slagroom
 • 100 gram geraspte kaas
 • 1 ei
 • knoflook naar smaak
 • nootmuskaat naar smaak

Extra benodigdheden:

 • oven
 • ovenschaal
 • kookpan
 • stoominzet (optioneel)
 • mengkom
 • garde

Bereidingswijze:

Begin met het schoonmaken van de spruitjes. Wanneer ze schoon zijn, mag je ze voorkoken gedurende ongeveer tien minuten. Ze hoeven niet gaar te zijn, maar de tijd die de spruitjes straks in de oven doorbrengen is niet voldoende om ze helemaal gaar te krijgen.

Ik gebruik een stoominzet in mijn kookpan, omdat ik vind dat de groenten hierin mooier blijven en meer smaak houden. Dit is optioneel, wanneer je geen stoompan of stoominzet hebt, kun je je spruiten ook prima op de klassieke manier voorkoken.

Doe in de tussentijd de slagroom in een mengkom en voeg hier het ei en de nootmuskaat aan toe. Klopt alles los met de garde en doe hier vervolgens nog de uitgeperste knoflook en de geraspte kaas aan toe. Roer het mengsel nog een keer goed door en zet apart.

Wanneer de spruitjes tien minuten zijn voorgekookt, mogen ze uit de pan en in de ovenschaal. Giet hier vervolgens het slagroom-, kaas-, eimengsel aan toe en schuif de ovenschaal in een voorverwarmde oven van tweehonderd graden, gedurende een half uurtje.

Wanneer de ovenschotel een mooi goudbruin korstje heeft gekregen, zijn je spruitjes klaar. Serveer de gegratineerde spruitjes met een lekker stukje vlees, of gewoon als hoofdgerecht, want ook wanneer je geen vlees eet, beschikt dit gerecht over de benodigde voedingswaarde.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.