De bikkels van de kruidentuin

Wanneer ik mijn moestuin in wil lopen, moet ik eerst door mijn kruidentuin. Zo loopt het paadje nu eenmaal en dat is ook geen enkel probleem. Maar toen ik afgelopen week door mijn kruidentuin richting de boerenkool in de moestuin liep, viel me op hoe mooi de verschillende kruiden eruitzien. Heel veel kruidenplanten zijn winterhard en dat zijn eigenlijk gewoon de bikkels van je kruidentuin!

Van sommige kruiden wist je het waarschijnlijk al en anders had je het kunnen raden. Laurier is bijvoorbeeld een typische, winterharde plant. Hard en diepgroen blad, eigenlijk is het logisch. Maar minder logisch wordt het wanneer je kijkt naar tijm, rozemarijn, salie en oregano. Zeker wanneer je in je achterhoofd houdt dat het drie dagen geleden nog negen graden vroor en mijn tuin onder een flinke laag sneeuw was verstopt.

Wanneer ik kijk naar het lijstje van kruiden die er momenteel stralend bij staan, vraag ik me af: zijn alle mediterrane kruiden winterhard?

Voor een deel kan ik deze vraag uit eigen kennis beantwoorden. Afgelopen winter verloor ik namelijk ruim de helft van mijn enorme rozemarijnplant aan de vorst. Ook de salie heeft het niet gered. Nu is die winter ook flink koud geweest en daar zit het probleem. In mediterrane landen kan het ook vriezen in de winter. Midden Spanje is bijvoorbeeld verschrikkelijk koud en ook in delen van Italië heb je een dik dekbed nodig in de wintermaanden. Toch groeien daar de rozemarijnstruiken als onkruid in de berm van de snelweg. Zolang het maar niet té koud wordt, kunnen je mediterrane kruiden het prima overleven in de buitenlucht.

Mijn kruiden staan dus allemaal in de volle grond en let wel dat dit een flink verschil maakt ten opzichte van kruiden die buiten staan in potjes. Wil je jouw kruiden ook buiten laten overleven in de winter? Plant ze dan dus in de volle grond.

Wil je alles weten over de kruiden in jouw tuin? Klik op onderstaande links en lees er alles over.


Salie


Rozemarijn


Laurier


Tijm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.