To spit or not to spit

De tijd is weer aangebroken waarin de fanatieke moestuiniers weer en wind trotseren om hun grond om voor te bereiden op een nieuw seizoen. Maar hoe moet je die grond voorbereiden? Sterker nog, elk jaar rijst weer de vraag: wel of niet omspitten? Wat doe jij?

Om maar met de deur in huis te vallen, ik spit braaf elk jaar alle bedden van mijn moestuin om. Net zoals mijn oma dat ooit deed. Waarom? Eigenlijk omdat ik het nooit meer dan logisch heb gevonden. Maar sinds een paar jaar lees ik ook regelmatig berichten van mensen die hun moestuinbodem niet bewerken. Ze planten of zaaien er gewoon hun nieuwe gewassen op.

Wel spitten

Ik kan mijn spitgedrag heel goed onderbouwen. Mijn moestuin bestaat namelijk uit twaalf verhoogde bakken waarin ik volgens een wisselteeltschema elk jaar andere gewassen laat groeien. Op deze manier zorg ik ervoor dat mijn grond niet uitgeput raakt, maar ik kan zo ook bepalen welke bak meer bemesting nodig heeft. Sommige gewassen zijn nu eenmaal wat veeleisender dan andere. Die meststoffen wil ik graag goed door de grond mengen. Daarnaast wil ik graag luchtige grond hebben, zodat de wortels van mijn nieuwe gewassen zich makkelijker en sneller ontwikkelen. Met gezonde en diepe wortels hoef ik ook minder te sproeien in periodes van droogte. Door sproeien en regenbuien zakken bepaalde voedingsstoffen in de loop van het seizoen naar beneden. Wanneer ik dit aan het begin van het seizoen allemaal weer netjes omkeer, zitten de voedingsstoffen weer mooi door alle grond verdeeld.

Niet spitten

De niet-spitters onder ons zijn van mening dat de micro-organismen die in de bodem van de moestuin leven, ongestoord hun gang moeten gaan. Deze micro-organismen hebben een soort netwerk opgebouwd dat de grond luchtig houdt en dat ervoor zorgt dat voedingsstoffen in de bodem niet uitspoelen. Dit systeem werkt alleen wanneer de bodem constant bedekt blijft. Dat wil zeggen dat je moet mulchen. Je moestuingrond zal er dus uit gaan zijn als een soort bosgrond. Het is dus ook niet zo dat niet-spitters minder werk hebben in hun moestuin. Ze zijn alleen bezig met een ander soort werk.

Voor beide werkwijzen is iets te zeggen en als ik niet serieus aan het nadenken was gegaan over welke werkwijze ik zelf moet hanteren, had ik dit artikel ook niet geschreven. Voor mij is het enige punt van twijfel dat niet-spitters vaak refereren aan bosgrond. “In een bos spit ook nooit iemand de grond om en daar groeien ook al honderden jaren planten en bomen op.” Dat klopt, maar de planten en bomen die in een bos groeien, trekken we er niet elk jaar uit. Dus klopt deze theorie eigenlijk wel?

Proef op de som

Ik experimenteer graag een beetje in mijn moestuin. Daarnaast ben ik ook ontzettend benieuwd naar de verschillen in resultaat tussen beide theorieën. Ik heb dus besloten om vanaf dit jaar de proef op de som te nemen en een deel van mijn moestuin ongespit te gaan beplanten. Nu weet ik niet of ik concrete verschillen kan zien binnen één seizoen, maar niet geschoten is altijd mis. Bovendien kan ik dit experiment ook over een langere periode doortrekken.

Op een deel van mijn moestuin ga ik dus niet spitten, maar mulchen. Ik ga dit stuk grond beplanten met dezelfde gewassen als in de omringende bakken met de nadruk op variatie. Dus enerzijds wortelgewassen die weinig bemesting nodig hebben, anderzijds courgettes of pompoenen, die juist heel veel voeding nodig hebben. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat!

Eén gedachte over “ To spit or not to spit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.