Recepten

Crèmesoep van rode biet en aardpeer

Vol trots vertelde ik je een aantal weken gelden al, dat ik tegenwoordig het hele jaar door uit mijn moestuin kan eten. Keerzijde van dat feit is, dat mijn moestuin nu eigenlijk ‘leeg’ moet. Want ik moet bemesten en voorbereiden op een nieuw seizoen. Nu zit ik nog met een aanzienlijk hoeveelheid rode bieten, wortelen, boerenkool en spruiten. Tijd om creatief te worden. Tijd voor een crèmesoep!

Met de boerenkool en de spruiten komt het wel goed, want stamppotten zijn altijd lekker. De rode bieten, winterpeen en aardperen gaan onderdeel uitmaken van een heerlijke crèmesoep.

Ingrediënten:

  • 250 gram rode biet
  • 1 flinke winterpeen
  • 1 witte ui
  • 250 gram aardpeer
  • 50 gram amandelmeel
  • amandelschaafsel
  • olijfolie
  • zout
  • crème fraîche
  • 500 ml water
  • groentebouillonblokje

Extra benodigdheden:

  • dunschiller
  • staafmixer
  • soeppan
  • kookpan
  • koekenpan

Bereidingswijze:

Begin met het voorkoken van de aardperen. Persoonlijk vind ik het makkelijk om de aardperen met schil en al in een kookpan met ruim water te zetten en ze op deze manier gaar te koken.

Ze zijn gaar wanneer je met een vork makkelijk in een aardpeer kunt prikken. Giet de aardperen vervolgens af, laat ze even afkoelen en verwijder nu heel makkelijk de schil.

Snipper de ui, schil de wortel en de rode biet met de dunschiller en snijd beide groenten in stukken van ongeveer een centimeter.

Zet de soeppan op de kookplaat en verwarm deze voor met wat olijfolie. Voeg de gesnipperde ui toe en stoof deze tot de ui glazig wordt. Voeg nu de wortel en rode biet toe. Bak alles kort aan en voeg nu het amandelmeel, het bouillonblokje en het water toe. Breng aan de kook en doe de deksel op de pan. Laat de soep minimaal een half uur pruttelen. Eigenlijk, hoe langer, hoe beter.

Voeg nu de aardpeer toe en laat de soep nog een kwartiertje rustig koken. Haal nu de soep van het vuur draai ‘m mooi glad met de staafmixer. Breng op smaak met zout.

Rooster in een koekenpannetje het amandelschaafsel tot het een mooi kleurtje heeft. Verdeel de soep over de kommen, schep op elke kom een lepel crème fraîche en besprenkel met het amandelschaafsel.

Eet smakelijk!

Een foodie bij uitstek. een voorvechter van authentieke smaken en technieken. Hij heeft een enorme moestuin, fermenteert, weckt , droogt, kookt en bakt alles zelf. Hij gaat op zoek naar de oorsprong van gerechten en ingredienten en kookt het liefst buiten.

 162 Posts 44 Comments 340906 Views

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *