De moestuin en de glazen bol

Laat ik er niet omheen draaien: het is fantastisch weer! Zelfs op een gemiddelde dag in mei zouden de huidige temperaturen niet misstaan. Maar het is nog steeds februari. Wat doe je nu met je moestuin? Ga je al volledig van start met het risico alles kwijt te raken door een late vorst? Wat zie jij in je glazen bol en wat doe je in je moestuin?

Na een stuk of zeven seizoenen moestuinieren, ken ik mijn stukje grond door en door. Ik weet welk plekje het meeste zonlicht krijgt en ik weet welk bed last heeft van boomwortels die niet al te diep groeien. Ik weet ook dat ik zo vroeg mogelijk in het seizoen moet beginnen met de ‘riskante’ gewassen, omdat ze anders ten prooi vallen aan een leger slakken.


Alle Nederlandse ‘professionele weeramateurs’ hebben inmiddels bezoek van mij gehad op hun website

Maar te vroeg is ook niet goed. Een paar jaar geleden maakte ik een vliegende start in het vroege voorjaar, om door een late periode van nachtvorst in april, alles kwijt te raken. Sindsdien ben ik veel voorzichtiger met de start van mijn moestuinseizoen.

Inmiddels hebben zo ongeveer alle, zichzelf tot ‘professioneel weeramateur’ gebombardeerde Nederlanders van mij de nodige bezoekjes op hun website gehad. Wat te doen? krijgen we nog nachtvorst?

Ik speel op safe. Op dit moment kan ik meer dan genoeg doen in mijn tuin en in de voorbereiding op een nieuw seizoen, zonder dat ik enorme risico’s hoef te nemen. De zaaibakjes in mijn vensterbanken en in de kas hebben er zin in. Gisteren heb ik mijn aardbeienplanten alvast naar buiten gebracht en vandaag ga ik spinazie zaaien. Alles wat ik nu doe, kan prima tegen een paar graden nachtvorst. Alles wat daar absoluut niet tegen kan, moet toch echt nog minstens een maand wachten.

Hoe pak jij dit aan? Wat doe jij al wel in je tuin en welke risico’s neem je absoluut niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.