Nederlandse spiering gefrituurd op Spaanse wijze

Al jaren kom ik graag in Spanje. Het land is prachtig, het klimaat is heerlijk en het eten is fantastisch. Lang geleden at ik op een terras in Valencia voor de eerste keer ‘pescaditos fritos’. Kleine, met huid en haar gefrituurde visjes, die je als een soort krokant hapje helemaal op eet. Sinds dat moment wil ik diezelfde visjes ook in Nederland eten, dus ik ging op zoek naar een lokaal evenbeeld en ik vond spiering.

‘Pescaditos fritos’ zijn letterlijk vertaald: kleine, gefrituurde visjes’. Hiervoor worden in Spanje zandaaltjes gebruikt (‘sonsos’ in het Spaans). In sommige gevallen kom je op de kaart van een tapasbar ook wel ‘boquerones fritos’ tegen. Dit is eigenlijk dezelfde bereiding, maar boquerones zijn ansjovisjes. De smaak van beide gerechten is vrijwel hetzelfde. Let op dat je boquerones ook wel in een andere variant tegenkomt. Namelijk: boquerones en vinagre. Ook heel lekker, maar wel even iets anders dan een krokant gefrituurd visje. Deze variant is namelijk ingelegd in onder meer azijn.

Omdat ik dit gerecht heel graag in Nederland wilde maken, ging ik op zoek naar een lokaal verkrijgbare variant van zandaaltjes. De verse ansjovisjes zijn hier namelijk eigenlijk zelden te koop. Bij de visboer vond ik spiering. Spiering staat ook wel bekend als ‘komkommervisje’ en leeft zowel in zoet als in zout water. De zoutwatervariant wordt overigens wat ouder en groter dan de zoetwaterspiering.


Spiering is vis, als er anders niets is.

Spiering lijkt heel erg op het Spaanse zandaaltje en wordt onder meer gevangen op het IJsselmeer. Spiering fungeert meestal als aas om grotere vissen te vangen. Vandaar ook het Nederlandse spreekwoord: “Een spierinkje uitgooien om een kabeljauw te vangen”. Maar in de visserij zat het ook vroeger weleens tegen, dus een andere zegswijze luidt: “Spiering is vis, als er anders niets is.” Dus hadden de vissers wel voldoende aas gevangen, maar wilden de grote vissen niet bijten, dan werd het aas in de pan gestopt.

Vandaag ga ik dus ook het aas in de pan stoppen. Schijnbaar werd spiering vroeger ook in Nederland met huid en haar gefrituurd, net als in Spanje. Dus dat is exact wat ik ga doen.

Ingrediënten:

  • 400 gram spiering
  • een flinke schep bloem
  • zout
  • citroen
  • olijfolie

Extra benodigdheden:

  • Koekenpan
  • plastic trommel met deksel

Bereidingswijze:

Het is eigenlijk kinderlijk eenvoudig om deze visjes klaar te maken. Ik spoel ze nog even goed schoon onder koud, stromend water en laat de spiering goed uitlekken.

En nu komt het, want van een Spaanse visboer kreeg ik de volgende gouden tip: Doe een flinke schep bloem in een plastic bak, zo eentje waar je eten in bewaart in de diepvries. Doe de spiering erbij in de bak, bestrooi met zout en sluit het deksel van de trommel.

Pak de trommel nu met twee handen vast en schud alsof je leven ervan af hangt. Je zult zien dat na een halve minuut alle visjes in een gelijkmatig laagje bloem zijn gehuld. Dit kun je natuurlijk ook met de hand doen, (zo deed ik het vroeger) maar dan wordt het op de eerste plaats een smeerboel en op de tweede plaats ben je heel lang bezig.

Verwarm een flinke laag olijfolie in de koekenpan en voeg de visjes toe. Doe dit in etappes, want wanneer je de spiering allemaal in één keer in de pan stopt, koelt de olie af en worden je visjes niet krokant en bruin.

Bak de eerste helft van de spiering ongeveer acht tot tien minuten, schep de pan leeg en herhaal dit proces met de tweede helft. Serveer de gebakken spiering met een halve citroen en wat versgebakken stokbrood. Ik stoof er graag wat paprika, ui en knoflook bij.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.