Ravioli met saus van bloemkool

Toen ik vroeger nog bij mijn ouders woonde en braaf aanschoof voor het avondeten, werd er met enige vorm van regelmaat bloemkool met kaassaus op tafel gezet. Heerlijk, maar dat was een saus op basis van bloem en melk (roux), aangevuld met geraspte kaas. Vandaag maak ik de saus bij de ravioli van de bloemkool zelf.

Zoals je wellicht weet, werk ik graag met de groenten uit mijn eigen tuin en daarmee dan ook direct met de groenten van het seizoen. Bloemkool is een groente die bijna het hele jaar te verbouwen en dus te eten is in Nederland. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik mijn winterbloemkolen inmiddels al lang en breed heb opgegeten, dus de bloemkool die ik vandaag gebruik, heb ik gekocht.

Naast de bloemkool, werk ik in dit recept met ravioli en gerookte kipfilet. Beide heb ik eerder al zelf gemaakt, (zie hier voor de ravioli en hiervoor de gerookte kipfilet) maar ik ben zo nu en dan ook dol op makkelijk avondeten. Dus beide ingrediënten komen deze keer ook simpelweg uit de winkel.

Ingrediënten:

 • 1 kleine bloemkool
 • 1 pak verse ravioli
 • 5 lente-uien
 • 100 gram sugar snaps
 • 3 teentjes knoflook
 • 100 ml verse slagroom
 • zout
 • peper
 • olijfolie
 • Parmezaanse kaas (al dan niet geraspt)

Extra benodigdheden:

 • staafmixer
 • mengbeker
 • 2 kookpannen
 • koekenpan
 • rasp (indien de Parmezaanse kaas nog niet geraspte was)

Bereidingswijze:

Begin met het koken van de bloemkool. Haal het blad van de bloemkool en leg deze in z’n geheel in een kookpan met water. Breng aan de kook en laat koken tot de bloemkool gaar is. Haal de bloemkool uit het water en laat uitlekken, maar gooi het kookvocht niet weg.

Bak ondertussen in de koekenpan de lente-uitjes en knoflook met een beetje olijfolie tot ze lichtbruin zijn.

Snijd de bloemkool in losse roosjes en doe deze samen met de lente-ui en knoflook in een mengbeker. Voeg hieraan de slagroom toe en pureer met de staafmixer tot een gladde massa. Wanneer de saus nog te dik is, kun je een scheutje van het bewaarde kookvocht toevoegen. Proef de saus en breng deze op smaak met peper en zout.

Kook ondertussen de ravioli en de sugar snaps gaar en bak in de koekenpan de in blokjes gesneden, gerookte kipfilet.

Meng de kipfilet door de bloemkoolsaus en serveer de ravioli met een flinke schep van de saus, wat sugar snaps en geraspte Parmezaanse kaas.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.