Salade van witlof, peer en zoete aardappel

Het zijn de dagen van de allerlaatste opruiming van de moestuin. In mijn kelder had ik nog een kuip met een paar stronkjes witlof staan. Er lagen nog wat zoete aardappelen en de laatste rode bietjes moesten ook uit de grond om plaats te maken voor nieuw poot- en zaaigoed voor komend seizoen. Wat kun je dan beter doen dan alles combineren en er een heerlijke maaltijdsalade van maken?

Even later kwam ik overigens zelfs nog een paar worteltjes tegen die ik ook toevoegde aan het geheel. Verder had ik nog walnoten en een paar peren. Alles ligt klaar om de laatste moestuinmaaltijd van het afgelopen jaar te maken!

Ingrediënten:

 • 3 stronkjes witlof
 • een flinke, rode biet
 • 1 peer
 • 100 gram gepelde walnoten
 • 4 wortels
 • zout
 • olijfolie
 • balsamicocrème

Extra benodigdheden:

 • Oven
 • Bakblik voor de oven
 • bakpapier of siliconen bakmat

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op honderdtachtig graden. Begin met de groenten. De zoete aardappel, bietjes en wortelen mogen worden geschild en vervolgens in plakjes van ongeveer drie millimeter dikte worden gesneden. Plaats de plakjes naast elkaar op een met bakpapier bedekte bakplaat, besprenkel met een beetje olijfolie en zout en schuif het bakblik gedurende twintig minuten de oven in.

Haal ondertussen de stronkjes witlof uit elkaar tot je allemaal losse blaadjes hebt. Schil de peer en snijd deze in dunne partjes.

Prik met een vork na twintig minuten in de groenten in je oven. Wanneer ze allemaal zacht zijn, mogen de witlof, peer en walnoten erbij. Laat alles nog ongeveer vijf tot acht minuten garen in de oven en schep alles van het bakblik in een grote saladeschaal.

Besprenkel de salade tenslotte met balsamicocrème en schep alles nog een keer goed om. Serveer met een versgebakken stokbroodje en een mooi stukje vlees, of gewoon op zichzelf als heerlijke maaltijdsalade.

Eet smakelijk!

Eén gedachte over “ Salade van witlof, peer en zoete aardappel

 1. Goede morgen,
  Net uw blog ontdekt, op zoek naar moestuin-inspiratie. Mooi werk: zowel de blog als de moestuin. En ook de smaak-inspiratie is zeer interessant. Ik kom zeker terug. Veel succes en plezier nog!

  Yves

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.