Vakantie!

De afgelopen tweeënhalf jaar heb ik je elke week van een nieuw verhaal voorzien over eten, drinken, tuinieren, conserveren of buitenkoken. Zoals je misschien kunt begrijpen, ben ik inmiddels wel een beetje aan vakantie toe.

Physalis het eetbare lampionnetje

Elk jaar probeer ik iets nieuws uit in mijn moestuin. Ik experimenteer graag met nieuwe of aparte groenten of fruit. Dit jaar heb ik een paar nieuwe gewassen als experiment in mijn tuin en kas staan, waaronder de Physalis. Wellicht ken je die oranje besjes wel, die verstopt zitten in een soort lampionnetje. Ze worden vaak gebruikt om gerechten mee te garneren en ze zijn heerlijk. Maar waar komen ze vandaan en hoe verbouw je…

Andijvie-aardappelkoekjes

Elk voorjaar ben ik weer te enthousiast met het planten van andijvie in mijn moestuin. Ik hou natuurlijk rekening met wat uitval door slakken en ander ongedierte, maar uiteindelijk blijft er elk jaar een flink aantal kroppen andijvie over en die mogen nu, in de zomer, geoogst worden. Maar het is nu niet echt stamppottenweer. Dus wat te doen met die andijvie?

Van stuifmeel tot honing. Alles over de bij deel 2

Afgelopen week kon je hier het eerste deel lezen van de avonturen die ik beleefde als assistent-imker in de achtertuin van Albert Wup. Albert is inmiddels ruim twintig jaar in het bezit van bijenvolkjes, haalt liters eigen honing en is één brok kennis op het gebied van de bij. Vandaag deel twee, waarin we daadwerkelijk honing uit de bijenkasten gaan halen.

Van stuifmeel tot honing. Alles over de bij

Ik ben al jarenlang gefascineerd door bijen. Dat klinkt misschien raar, maar stel je even voor dat ons complete eco-systeem nagenoeg stil zou komen te staan wanneer we de bijen eruit zouden halen. Best belangrijk dus, zo’n bij. Vandaag ga ik een dagje meehelpen en -kijken met een imker.

Peultjes uit de moestuin

De zomer in dit land is vroeg van start gegaan dit jaar en dat merk ik in mijn moestuin. Inmiddels eet ik alweer een paar weken groenten uit mijn eigen tuin en bijna elke week komt er wel een nieuw gewas bij dat ook gegeten kan worden. Deze week heb ik aan de lijst van komkommers, tuinbonen, sla en andijve, ook peultjes kunnen toevoegen. Maar hoe zit dat nou met die peultjes? Wat is het…

Indonesische kipspiesjes op de barbecue

Mijn barbecue maakt overuren sinds de vroege zomer van dit jaar van start ging ergens in april. Sterker nog, ik ben bijna vergeten hoe mijn gasfornuis er uit ziet. Naast vis, groenten, mooie stukken rund- of varkensvlees, is het natuurlijk ook heerlijk om eens wat gevogelte op de barbecue te bereiden. Vandaag ga ik aan de slag met kippendijen. Eerst marineren en dan aan spiesjes rijgen om ze vervolgens te bakken op mijn houtgestookte barbecue.

Short ribs lekker langzaam op de barbecue

Het weerbericht zit mee in deze weken. Hoge temperaturen, veel zon, als je niet beter zou weten, zou je denken dat het zomer was. Om bij deze temperaturen achter een vlammend hete grill te staan, is redelijk afzien. Maar de barbecue moet natuurlijk wel aan, dus ik kies voor de low & slow variant. Urenlang garen op een lage temperatuur en als je het goed doet, hoef je er echt niet de hele tijd bij…

Aspergesoep gemaakt van schillen

Een paar weken geleden schreef ik al over ‘het witte goud’ dat momenteel volop uit de grond wordt gestoken in Nederland. Asperges zijn in het seizoen en dat blijven ze nog wel een paar weken. Maar asperges zijn ook prijzig en bewerkelijk om klaar te maken. Wanneer je ze dan eindelijk hebt geschild en gekookt, loont dat alle moeite. Maar die schillen, die gooi je toch gewoon weg? Vandaag doe ik het anders. Ik maak…

T-bone steaks en gegrilde groenten van de barbecue

Soms hoeft het echt niet allemaal zo ingewikkeld te zijn om tóch een fantastische maaltijd van de barbecue te toveren. Natuurlijk ben ik dol op low&slow sessies van meer dan tien uur, ingewikkelde marinades en de juiste soort rookhout. Maar soms is het heerlijk om het simpel te houden. Vandaag maak ik T-bone steaks met gegrilde groenten.