From Brussels Witlof

Vorig jaar deed ik een eerste test met het telen van mijn eigen witlof. Zoals je wellicht weet, probeer ik graag alles zelf te verbouwen. Dat gaat ver, want momenteel probeer ik verse kurkuma te laten kiemen en mijn kas staat vol met een dikke rij peperplantjes waarvan ik de zaadjes alleen in Spanje kon kopen. Witlof ligt iets dichter bij huis (Brussels lof) maar het is een uitdaging voor de fanatieke moestuinier, omdat je…

Rode bieten in de moestuin

De tijd van zaaien en planten is nu echt aangebroken in de moestuin. In de afgelopen weken ben ik nog druk bezig geweest met spitten, bemesten en de laatste nachtvorst het land uit wensen. maar nu begint het er toch echt op te lijken. Een van de groenten die ik elk jaar graag verbouw, zijn rode bieten. Veel mensen vinden ze niet lekker, maar ik ben dol op de aardse, lichtzoete smaak van zelfgeteelde bieten.…

Bloemkool uit eigen tuin

Bloemkool is eigenlijk niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Sterker nog, ik herinner mij nog uitstekend dat er vroeger een grote schaal bloemkool op tafel werd gezet, met een bechamelsaus en nootmuskaat. Waar komt die bloemkool nu eigenlijk vandaan? Eigenlijk ligt de oorsprong van de bloemkool helemaal niet in Nederland. Deze zo oer-Hollands lijkende groente is voor het eerst in de boeken te vinden in de twaalfde eeuw. In Kitab al-Filaha (letterlijk…

Knoflook in je moestuin, de gezonde stinkerd

Knoflook stinkt. Althans, de knoflook zelf ruikt eigenlijk heel lekker. Maar dat dode vogeltje in je mond waarmee je de volgende ochtend wakker wordt, is minder prettig. Toch teel ik elk jaar mijn eigen knoflook in de moestuin. Sterker nog, ik teel twee keer per jaar en deze week is het nog precies op tijd voor de tweede lichting. Dus waar wacht je nog op? Behalve de fijne smaak en de minder fijne adem, is knoflook…

Paella Valenciana op traditionele wijze

Ik was in het Spaanse Valencia en had het voorrecht om een echte, traditionele Paella Valenciana voor mijn ogen gemaakt te zien worden. Met alle traditionele ingrediënten. Dus alles van het land, het vlees, de groenten en zelfs het hout voor het vuur waar op wordt gekookt. Dit is hoe een traditionele Paella Valenciana al generaties wordt bereid. De paella is volgens velen hét nationale gerecht van Spanje. Dat kan ik bij deze uit de…

Rare tuinboon

Afgelopen week lag er nog een flink pak sneeuw op de bedden van mijn moestuin. Boontjes kunnen daar absoluut niet tegen. Slabonen en snijbonen zijn per direct zwart en dood wanneer de buitentemperatuur onder het vriespunt komt. De tuinboon trekt zich hier niets van aan, die groeit gewoon door. Hoe zit dat nou eigenlijk?

zaailing alles voor de smaak

Groenten voorzaaien, hoe doe jij dat?

Er is volgens mij geen fanatieke moestuinier te vinden bij wie het in deze tijd van het jaar niet begint te kriebelen. De dagen worden langer en meer daglicht biedt meer mogelijkheden in je vensterbank. De groenten in je moestuin, hoe zaai jij ze voor? Hieronder in ieder geval een aantal valkuilen en wat manieren om die te ontwijken.

Pimientos de Padrón, de riskante pepertjes uit Galicië

Zoals ik wellicht al eerder heb verteld, kom ik graag en vaak in Spanje. Iets dat je alleen in Spanje op je bord krijgt, zijn de zogenaamde ʻpimientos de Padrónʼ. Dit zijn kleine, groene pepertjes die een kruising lijken tussen een mini puntpaprika en een chilipeper. In Nederland zijn ze niet te koop, alleen de zaden kom je zo nu en dan op internet tegen. ik kocht ze in Spanje en ga dit jaar mijn…

Mercat Central in Valencia voor de échte liefhebber

Dankzij mijn Spaanse schoonfamilie vertrok ik op tweede kerstdag naar Valencia voor een familiebezoek van ruim anderhalve week. Naast het aangename klimaat, ben ik inmiddels ook verliefd op alles wat in Spanje met eten en drinken te maken heeft. Het was voor mij zeker niet de eerste keer, maar ik bezocht de Mercat Central en laat je zien hoeveel moois er te eten is in Valencia.