Over de smaak

Over smaak valt te twisten. Ik ben dol op oesters, jij vindt ze misschien een hap zeewater. Jij eet graag quinoa, ik vind het nergens naar smaken.

Over herkomst, voedingswaarde, wel of niet gezond, wel of niet goed voor je, valt niet te twisten. Dat zijn gegevens, wetenschappelijk onderzocht.
Iets wat fantastisch smaakt, is soms helemaal niet goed voor je. Iets wat eerlijk heeft geleefd of biologisch is geteeld, is misschien niet te eten.


Ik maak me niet druk om calorieën, vetten en alles wat er verder nog bij komt kijken. Van mij mag je alles eten en drinken, mits met mate, want dan zal het uiteindelijk ook niet heel slecht voor je zijn. Laten we eerlijk zijn, van een leven lang groene smoothies verorberen is ook niemand er beter uit gaan zien.

Ik teel mijn eigen groenten. Niet omdat ik de wereld wil verbeteren, maar omdat ik vind dat het beter smaakt. Ik eet graag biologisch vlees, misschien wel omdat het humaner is voor het dier, maar vooral omdat de smaak beter is.
Ik ben geen vegetariër, puur omdat ik vlees te lekker vind. Ik eet graag vlees en vis en groenten met een verhaal, omdat ik daarvan hou.

Kort samengevat mag je van mij allerlei principes hebben, ik zal je daar nooit op aanvallen. Maar als we allemaal heel diep in ons hart kijken, hebben we allemaal één ding gemeen: we doen het voor de smaak. Jij wil net zo graag lekker eten als ik.

Misschien ga ik daar iets verder in dan jij. Ik besteed mijn vrije uurtjes aan een speurtocht. Ik ben op zoek naar de mooiste smaken. Soms vind ik die in de meest moderne technieken, soms ook door te graven in het verleden. Om beter te kunnen begrijpen wat wij eten en waarom, zoek ik graag in geschiedenisboeken en probeer ik traditionele methoden toe te passen en te ontrafelen. Uiteindelijk resulteert het in een betere smaak. Daar doen we het toch eigenlijk allemaal voor: Alles voor de smaak!

Jelmer.